Kokkestok

Een paar weken geleden zag ik ‘m aan de arm van Ama Kaag, fotografe en kunstenaar op leeftijd, bij de opening van haar tentoonstelling in de OBA: de Kokkestok. Ik had nog nooit van een Kokkestok gehoord, laat staan er eentje gezien. De eerste wandelstok voor de senior citizen die van stijl houdt. Die zowel modern als archetypisch oogt; ik moest meteen aan de staf van Sinterklaas of een herdersstaf denken. Maar dan in een soort modern-Skandinavische stijl.
Ama vertelde dat het een heerlijke stok was: mooi, lekker in de hand liggend, perfect in balans en – heel belangrijk – door de rubberen rand aan de zijkant valt hij niet snel om als je ‘m tegen een muur of balie of tafel zet. De naam van de ontwerper schoot haar zo direct niet te binnen. Maar ze wist wel dat hij uit Arnhem kwam en er een prijs mee had gewonnen.
Het blijft verbazend wat je met google allemaal kunt vinden. Op de trefwoorden ‘stok’, ‘Arnhem’, ‘design’ kwam binnen een paar nanoseconden de naam van Ruud-Jan Kokke in beeld. En via de webwinkel was het ding binnen een paar minuten gekocht. Vaarwel nuttige truttige donkerbruine gebutste bejaardenstok!
In 1994 ontwierp Ruud-Jan Kokke deze wandelstok van beukenhout en rubber. Hij heeft er de Red Dot Design Award voor gekregen. De stok bevindt zich in de collectie van het Museum of Modern Art in New York. En sinds vanavond ook in de collectie van Tante Katja in de Plesmanlaan in Amsterdam.

1 reactie

  1. Aadiahh

    Wat een prachtige stok. Is Tante Katja er net zo tevreden over?
    Mooie fotos trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Hannah van Herk

Boven ↑