Foto's en verhalen

100D: project weer opgepakt.

Vijf jaar geleden begon ik een project: 100 mensen fotograferen met hun favoriete ding. Aanleiding was de manifestatie “Kunst aan de Ee” georganiseerd door Iris te Cate. Het was enorm leuk en inspirerend. Vooral maakte ik portretten om te laten zien wat de bedoeling was en tijdens de manifestatie kwamen daar nog veel portretten bij van bezoekers die hun favoriete ding hadden meegenomen. Daarna kwam het project echter stil te liggen. Nou ja, je kunt wel zeggen dat ik het uit mijn handen liet vallen. En er gebeurden opeens zoveel andere ingrijpende dingen. Mijn vader overleed, we verhuisden van Woudsend naar het buitengenbied in Heeg een 100D viel stil. Voor mij een ongemakkelijke stilte, ik duwde het weg en het bleef een pijnlijke, schaamtevolle plek. Zoiets leuks. Zoveel mensen die hadden meegedaan. Afschuwelijk. Wegduwen. Niet meer aan denken. Maar het bleef knagen.

En toen ontving ik deze zomer een email van een reddende engel. Joke Veenstra is vormgever bij bij Dorpskrant De Driuwpôlle in Woudsend, ging indertijd met haar Apple computer op de foto en zij vroeg zich af of we misschien wat konden doen met al die Woudsenders die met hun favoriete ding waren vereeuwigd? Want de 450e Driuwpôlle zou volgend jaar van de persen rollen, en dat moest gevierd.

Fonger. Zelfgerestaureerde roerklik van eigen skûtsje

Dirkje. De Driuwpôlle

Bernard. Mijn allereerste fluit

Ik heb deze kans om 100D nieuw leven in te blazen met beide handen aangegrepen. En nu ga ik het afmaken ook. Op de website staat 100D weer fier als Project. Op dit moment met de 19 meest recente portretten, gemaakt tijdens de Reünistendag op 24 september 2022 in Woudsend. Binnenkort zullen die worden aangevuld met eerder gemaakte portretten.

Eindelijk.

1 reactie

  1. Ineke van Zanten-Groenewoud

    Super leuk project. Ik ben blij dat ik heb meegedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Hannah van Herk

Boven ↑